1914, Kızlı Erkekli
Feray Karagöz
Yıl 19 Mayıs 1919
Yer İstanbul Darikl-Fünunu
İstanbul’da üniversite eğitimi 1914 yılından itibaren kızlı erkekli yapılmaktadır. Ancak erkekler sabah, kızlar ise öğleden sonra eğitim almaktadırlar sabah üniversitede.
İzmir’in işgali duyulmuştur ve bir sınıfa doluşan erkek öğrenciler ülkenin işgalini hararetli tartışırken zaman geçer ve sınıf hala boşalmadığı için kızlar kapının önünde beklerler. Bir süre sonra hararetlenen bu tartışmaya kızlar da sınıfa girerek katılmaya başlarlar. Bunu haber alan yönetim sınıfı boşaltmak ister. Kızlı-erkekli sınıf olmaz derler. Ancak uzun saatler sonucu ülke için mücadele anında bu düşüncenin yanlış olduğu savıyla genel müdür görevinden alınır ve eğitim o tarihten itibaren kızlı erkekli devam eder.
94 yıl sonra bugün yaşanan bu tartışmayı şiddetin tanımındaki cinsel boyutuyla değerlendirerek en ağır şiddete uğradığımızı düşünüyoruz.
Aslında geçen yıllarda başlayan çocuk sayısı, doğum şekli, kürtaj kararı, evlilik yaşı gibi söylemlerden sonra apart evler ve ayrı eğitim biz kadınların özel hayatına tecavüzdür. Hele 18 yaşında evlenme kredisi gibi akla ziyan düşünceler kız çocuklarının üniversite eğitiminin önünü keseceği için psikolojik şiddettir.
Bu nedenle bu 25 Kasım Kadına Şiddet Gününde artan kadın cinayetleri, kız çocuklarına tecavüz, ensest, çocuk gelinler ve toplumsal cinsiyet eşitliğine aykırı tutumlara dikkatinizi çekmek istedik.
BM CEDAW sözleşmesine imza koyarak taraf olan ülkemiz yönetiminin politikaları yoluyla yani devlet eliyle şiddet uygulaması her açıdan düşündürücüdür. Bireysel ve Devlet eliyle yapılan ve yapılmaya çalışılan her türlü şiddete HAYIR diyoruz.
Saygılarımla
2020 © Tüm hakları saklıdır. Feray Karagöz